Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PHP pe intelesul tuturor
#1
ÃŽnceputurile PHP

PHP (PHP: Hypertext Prepocessor), cunoscut în versiunile mai vechi şi sub numele de PHP/FI (Personal Homepage/Form Interpreter), iniţial a fost gândit a fi o simplă aplicaţie CGI pentru interpretarea formularelor definite prin HTML şi procesate de un program scris într-un limbaj Perl, script shell, executat pe server. În cazul interfeţei CGI era necesară permisiunea de a rula programe pe server, ceea ce ducea la lacune în securitate şi în plus la disocierea de documentul HTML a programului care procesa datele.

PHP (în versiunea curentă PHP 4.0) reprezintă un pachet puternic care oferă un limbaj de programare accesibil din cadrul fişierelor HTML, limbaj asemănător cu Perl sau C, plus suport pentru manipularea bazelor de date într-un dialect SQL (dBase, Informix, MySQL, mSQL, Oracle, PostgreSQL, Solid, Sybase, ODBC etc.) şi acces la sisteme hipermedia precum Hyperwave. De asemeni, PHP suportă incărcarea fişierelor de pe calculatorul client: upload (standard propus de E. Nebel şi L. Masinter de la Xerox, descris în RFC 1867) şi oferă suport pentru cookies (mecanism de stocare a datelor în navigatorul client pentru identificarea utilizatorilor, propus de Netscape).

Această aplicaţie este disponibilă gratuit pe Internet, pentru medii Unix şi mai nou pentru medii Windows (inclusiv sursele), integrându-se în popularul sever Apache.
Istoria PHP-ului începe la sfârşitul anului 1994, când Rasmus Lerdorf dezvoltă prima versiune, ca proiect personal. PHP-ul este făcut public în debutul anului 1995 sub denumirea de Personal Home Page Tools, fiind considerat un analizor simplist care interpreta câteva macrouri ce puteau fi incluse în cadrul documentelor HTML, permiţând contorizarea accesului la paginile Web sau accesarea unei carţi de oaspeţi (guestbook). Analizorul a fost rescris la mijlocul aceluiaşi an şi denumit PHP/FI 2.0, unde FI era o alta aplicaţie scrisă de Rasmus Lenford, un interpreter de formulare HTML. A fost adăugat şi suportul pentru bazele de date mSQL şi astfel PHP/FI a început să aibă succes, fiind disponibil gratuit pe Web. Se estimează că la sfârşitul lui 1996 cel puţin 15 mii de site-uri Web utilizau PHP/FI, iar în anul 1997 numărul acestora era de 50 de mii.

Programatorii Zeev Suraski şi Andi Gutmans rescriu analizorul PHP şi noua aplicaţie formează nucleul versiunii PHP 3.0 care include o parte din vechile surse PHP/FI 2.0. Relativ recent, la începutul anului 2000, a fost facută publică versiunea PHP 4.0, utilizând puternicul motor de scriptare Zend şi oferind suport nu numai pentru servrul Apache ci şi pentru alte servere Web. De asemeni, PHP 4.0 oferă posibilitatea accesării documentelor XML via DOM.
Se estimează că numărul site-urilor care folosesc în prezent PHP este de peste un milion. Deja, pe Web, exista o multitudine de aplicaţii şi utilitare concepute în PHP, care se regăsesc grupate şi în aşa-numitul PEAR (PHP Extension and Add-on Repository).
Reply
Anunt important
Daca ti-a fost de folos articolul de mai sus te rugam sa ne sustii in semn de apreciere.
Ar insemna foarte mult pentru noi daca ai apasa oricare din butoanele de recomandare de mai jos (in special pe cel de facebook) sau chiar pe mai multe.
Faptul ca suntem apreciati ne motiveaza sa facem o treaba mai buna si implicit sa oferim mai mult, ajuta comunitatea sa creasca.


#2
De ce tutorialul asta si nu altul? Sunt deja o groaza de tutoriale de initiere in PHP pe net. Eu doar incerc sa formulez totul astfel incat sa fie pe intelesul tutror, chiar si a celor care nu au mai lucrat intr-un limbaj de programare.

DECI... Ce este PHP? Este un limbaj de scripting, care ruleaza pe server si rezultatul este afisat ca cod HTML. Banuiesc ca ati auzit cu totii de Javascript. Javascript-ul apare in codul sursa al paginii web (de ex.: daca dati View Source in Firefox) si acest cod este executat de browserul utilizatorului. Codul PHP nu apare in codul sursa al paginii si acesta este executat de catre sever, de aceea este ideal pentru a lucra cu parole si informatii confidentiale pe care utilizatorul nu poate sa le vada orice ar face.

Denumirea PHP provine din prescurtarea recursiva a "Hypertext Proccesor".

Cand o pagina PHP este ceruta de la server de catre browserul utilizatorului serverul porneste programul preprocesor PHP, care analizeaza pagina ceruta, identifica tag-urile PHP si le executa si pe care bineinteles nu le include in pagina rezultata.

Am uitat sa precizez ca pentru invatarea limbajului PHP aveti nevoie sa cunoasteti sintaxa HTML pentru ca rezultatul unei instructiuni PHP poate fi afisat in format HTML.

Scripturile PHP se vor introduce intre <? si ?>:

Quote:
<?
echo "Hello World!";
?>


Astfel preprocesorul PHP va stii sa diferentieze codul PHP de codul HTML.


Un exemplu: index.php

Quote:
<html>
<head>
<title>
PAgina test
</title>
</head>
<body>

<?
echo "<font color='red'>Buna ziua!!!</a>";
?>

</body>
</html>


Aceasta pagina va avea titlul "Pagina test" si va afisa pe prima linie: "Buna ziua!!!". Comanda echo va scrie in codul HTML sirul de caractere care il urmeaza si se afla intre: " ". Daca acest sir de caractere este cod HTML atunci in pagina se va insera cod HTML. Asa ca daca vreau ca textul afisat sa fie scris cu culoare rosie voi proceda ca in exemplul dat mai sus.

Ce poate face PHP?

Limbajul PHP posedă aceleaşi funcţii ca alte limbaje permiţând să se scrie scripturi CGI, să colecteze date şi să genereze dinamic pagini web sau să trimită şi să primească cookies.
Marea calitate şi cel mai mare avantaj al limbajului PHP este suportul cu un număr mare de baze de date. A realiza o pagină web dinamic cu o baza de date este extrem de simplu. Următoarele baze de date sunt suportate de către PHP:

Adabas D InterBase PostgreSQL
dBase FrontBase Sesam
Empress mSQL Solid
FilePro Direct MS-SQL Sybase
Hyperwave MySQL Velocis
IBM DB2 ODBC Unix dbm
Informix Oracle
Ingres Ovrimos

Limbajul PHP are deasemenea suport pentru diverse servicii server utilizând protocoale precum IMAP, SNMP, NNTP, POP3 şi HTTP.
Reply
#3
Structura limbajului

Sintaxa fundamentală. Trecerea de la HMTL la PHP

Există 4 moduri pentru a trece de la HTML la PHP:

Quote:
1. <? echo ( "cea mai simplă cale de introducere...\n"); ?>
2. <?php echo ( "Daca vreţi să afişaţi documente XML sau XHTML faceţi ca aici.\n"); ?>
3. <script language="php">
echo ( "Anumite editoare nu acceptă tag-uri necunoscute (de exemplu FrontPage)");
</script>
4. <% echo ( "Puteţi utiliza tag-uri în stil Asp."); %>A doua metodă este cea mai utilizată, pentru că permite o implementare uşoara a PHP-ului cu generaţia urmatoare XHTML.


Separatori de instrucţiuni
Instrucţiunile sunt separate, ca în C sau ca în Perl, prin punct şi virgulă la sfârşitul unei instrucţiuni. Semnele de sfârşit, '?>', implică sfârşitul instrucţiunii, deci implicit punct şi vigulă.

Exemplu:
Quote:
<?php
echo "Acesta este un test";
?>
<php echo "Acesta este un alt test" ?>


Comentarii

Comentariile pot fi făcute în stilul celor din limbajele C, C++ şi shell-urile UNIX (bash de exemplu).

Exemplu:
Quote:
echo "Acesta este un test"; // Acesta este un comentariu pe o linie în stilul C++
/* Acesta este un comentariu pe mai multe linii;
încă o linie de comentariu */
echo "Acesta este un alt test";
echo "Ultimul test"; # Un comentariu în stil Unix


Stilul de comentariu pe o linie ţine până la sfârşitul liniei sau al blocului curent al codului PHP.
Quote:
<h1>Acesta este un <? # echo "simplu"; ?> exemplu.</h1>
<p>Linia de mai sus va afisa: "Acesta este un exemplu."</p>
Reply
#4
Multumim pentru explicati, desi este destul de greu cu php-ul dar cel putin ma ajutat sa inteleg putin din el...
Reply
#5
pentru o secunda m-ai speriat, adminule :tt2:
scuze de carcoteala, dar cred ca e indicat sa schimbi titlul, nu de alta dar bazele, pe mine cel putin ca programator, m-a dus cu gandul automat la baze de date si php, chiar daca iti permite accesul la o baza de date si metode de lucru cu ele, nu ofera o baza de date Happy
Reply
#6
decat sa va apucati sa rescriti articole de pe alte site-uri ,fara nici o legatura intre ele
(ce ati scris pana aici e o tocanita in nici un caz " tutorial " ) mai bine v-ati apuca sa traduceti manualul pe php de pe php.net , pentru ca NIMENI NU IL ARE Happy
Reply
#7
Sincer devi arogant si ma intreb ca ai venit ... dar cand ziceai ca pleci ?
Reply
#8
blackangel poti sa imi zici ce e rescris ? sau zici asa sa sune ? si daca ar fii asa de ce nu pui mana sa faci unu mai bun si dupaia sa comentezi?
Reply
#9
blackangel tu vei fi in top10 daca continui asa, zau .....parca ziceai ca ai o varsta anume, dar din cate se vede pe unde umbli doar critici si nu areti nimic, oooo daaa, asa e, cand esti un webmaster totusi sti una alta... nu mai trebuie sa si demonstrezi Happy gg miez
Reply
#10
Si pentru ce cui ii e greu sa traduca manualul php ? iei un translator si traduci , iar apoi verifici acordurile gramatical .
Reply
Users browsing this thread: 1 Guest(s)