Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Conversie din FAT in NTFS
#1
Conversie din FAT in NTFS

Hard disk-ul trebuie sa fie formatat cu un sistem de fisiere, cum ar fi FAT, FAT32 sau NTFS, astfel ca Windows poate fi instalat pe el. Acest sistem determina modul în care fisierele sunt denumite, organizate si stocate pe hard. Daca nu îl utilizeaza deja, NTFS (New Technology File System) este recomandat pentru Windows XP, din cauza functionalitati suplimentare pe care le ofera. In cazul în care PC-ul a venit cu Windows XP pre-instalat, atunci exista o sansa pe care îl utilizati deja NTFS.

Daca ati facut upgrade de la Windows 98 sau Windows Me s-ar putea sa fi utilizati în continuare FAT sau FAT 32. Optiunea de a schimba la NTFS ar fi fost disponibila în timpul procesului de upgrade. Nu va faceti griji daca ati sarit peste etapa asta ca este posibil a va converti în orice moment din interiorul Windows XP fara a pierde datele.

Optiune recomandata

Exista o serie de caracteristici din Windows XP, care va functiona numai în cazul în care sistemul de fisiere NTFS este prezent, motiv pentru care i-au sugerat sa faca uz de ea. Fisiere si permisiuni de folder, criptare si optiunile de confidentialitate sunt doar unele dintre aceste pe care le veti putea accesa. In special, aceia dintre voi care s-au instituit conturi de utilizator va gasi optiunea NTFS inestimabila. De exemplu, daca veti continua sa utilizati oricine FAT sau FAT32, cu acces fizic la unitatea dvs. aceasta va putea accesa fisierele si folderele pe care sunt stocate acolo. Cu toate acestea, cu NTFS veti avea posibilitatea de a utiliza un nivel de criptare (Professional Edition numai), care va vor permite sa va protejeze datele.

Veti gasi, de asemenea, NTFS mai de încredere în faptul ca este mult mai capabili de a recupera de la erorile de disc decat omologii sai FAT sau FAT32. Un jurnal al tuturor activitatilor discului este pastrat,Windows XP poate utiliza aceste informatii pentru a repara sistemul de fisiere odata cu pornirea PC-ului din nou. Pentru a afla ce sistem de fisiere pe care îl utilizati, deschideti My Computer, faceti clic dreapta pe dvs. hard-disk principal si selectati Proprietati. Uitati-va la fila General pentru a vedea confirmarea de sistem de fisiere care este în uz.

Conversia acum

Puteti utiliza instrumentul de convertire în Windows XP pentru a schimba sistemul de fisiere pe hard disk de la FAT sau FAT32 la NTFS. Întregul proces este sigur si datele existente nu vor fi distruse. Pentru a începe, faceti clic pe Start -> Run, tastati cmd si apasati [Întoarcere]. La promptul de comanda tastati convert c:/fs:ntfs si apasati [Întoarcere] (în cazul în care "c" este litera unitatii de conversie). Cand încercati sa executati utilitarul de conversie, este posibil ca Windows XP sa fi folosit fisierul de paginare, astfel încât procesul nu va fi finalizat imediat. Prin urmare, veti vedea un scurt mesaj pe ecran care va informeaza ca conversia va avea loc, în schimb, data viitoare când Windows porneste în sus. Având în repornit, utilitarul Disk Verificarea va rula, de conversie va fi realizata automat si ca PC-ul se va restarta de doua ori mai mult.

Beneficiile

Cu unitatea de functionare NTFS acum, e timpul pentru a profita de noi optiuni care sunt disponibile. Având create o serie de diferite conturi pe care le puteti controla acum nivelul de acces pe care este acordat pentru utilizatorii individuali. De exemplu, exista anumite fisiere si foldere pe care vei dori ca unii utilizatori sa le poata accesa, dar altele nu. Daca aveti Windows XP Professional Edition puteti face acest lucru imediat.

Clic dreapta pe orice fisier sau dosar, alegeti Proprietati si selectati fila Securitate. Un dialog va fi afisat, acesta arata numele a tuturor utilizatorilor. Alaturi vor fi doua coloane, care va permit sa selectati niveluri de acces pentru fiecare dintre acestea, permisiunile includ Control total, Modificare, Citire si Scriere. Puteti verifica apoi casuta corespunzatoare pentru a stabili daca sau nu pentru a permite sau refuza o permisiune speciala. Pentru utilizatorii de Windows XP Home Edition, fila Securitate nu va fi disponibil imediat. Pentru a accesa aceasta optiune va trebui sa reporniti PC-ul, apasând [F8] pâna când apare un meniu. Înainte selectati Safe Mode si asteptati pentru Windows XP pentru a porni. Apoi, puteti seta optiunile dumneavoastra în acelasi mod.

O alta caracteristica este de compresie NTFS. Este rapid si fara probleme ca fisierul sau folderul este decomprimat automat când îl acces. (A nu se confunda acest lucru cu un utilitar de compresie Zip în cazul în care fisierele trebuie sa fie extras înainte de a putea fi accesate.) Desi este posibil sa fi utilizat compresia NTFS pe un fisier sau un folder, nu exista nici o modalitate de a spune doar uitandu-te la ea. Pentru a remedia aceasta, deschideti My Computer, faceti clic pe Instrumente -> Optiuni folder si selectati fila Vizualizare. Sub Setari complexe, defilati în jos si check "Arata criptate sau fisiere comprimate NTFS în culoare" optiune, apoi faceti clic pe Apply si OK.

Uitati-va la elementele dvs. comprimat în My Computer si veti vedea textul etichetei sa schimbat de la negru la albastru. Altceva care este exclusiv pentru utilizatorii Professional Edition este Sistemul de fisiere cu criptare (EFS). Puteti utiliza acest pentru a va proteja datele importante, astfel încât nimeni altcineva nu poate citi. Fisiere si foldere criptate vor fi accesibile doar atunci când aveti conectat în contul de utilizator cu succes.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Reply
Anunt important
Daca ti-a fost de folos articolul de mai sus te rugam sa ne sustii in semn de apreciere.
Ar insemna foarte mult pentru noi daca ai apasa oricare din butoanele de recomandare de mai jos (in special pe cel de facebook) sau chiar pe mai multe.
Faptul ca suntem apreciati ne motiveaza sa facem o treaba mai buna si implicit sa oferim mai mult, ajuta comunitatea sa creasca.
Messages In This Thread
Conversie din FAT in NTFS - by Diablo - 08-28-2011, 08:35 PM
RE: Conversie din FAT in NTFS - by lvsoffice - 11-26-2011, 09:22 PM
RE: Conversie din FAT in NTFS - by Diablo - 11-26-2011, 10:27 PM

Possibly Related Threads...
Thread Author Replies Views Last Post
  Optimizarea sistemului de fisiere NTFS Diablo 0 4,797 02-25-2009, 11:41 PM
Last Post: Diablo
  Cum sa formatezi stick-ul USB in NTFS Admin 0 5,325 12-10-2008, 11:44 PM
Last Post: AdminUsers browsing this thread: 1 Guest(s)